Cesta ve tmě očima vítěze

Vydáno: 3.5.2019 • Autor:

Za krásného počasí se poslední dubnový pátek konal šestnáctý ročník soutěže vodicích psů „Cesta ve tmě“.
Pořadateli byly Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých – odbočka Blansko, Škola pro výcvik vodicích psů, s.r.o. Milana Dvořáka a spolek VODICÍ PES, z.s.
Sešlo se 17 vodicích psů se svými nevidomými pány. Na začátku nás přivítal starosta města Blanska Ing. Jiří Crha, za Školu pro výcvik vodicích psů Milan Dvořák a organizátorka Lenka Pláteniková.
Po vylosování startovních čísel, která byla napsána na voňavých kostičkách a bezprostředně poté zmizela v žaludku našich hafanů, vyrazil před desátou hodinou první závodník.
Po celý den nás doprovázela příjemná moderátorka Zita Nováková a Roman Kabelka se postaral mezi vstupy o příjemnou hudbu. V rámci doprovodného programu vystoupily například děti z místní základní školy a organizace Tyfloservis, o.p.s. seznámila vidící návštěvníky s kompenzačními pomůckami pro nevidomé a slabozraké.
Velký dík patří rozhodčím Báře Pavlíčkové a Lence Sedlákové za mnoho nachozených kilometrů na trase, Milanovi Dvořákovi za jeho přísné a poctivé hodnocení zvládání poslušnosti našich psů. Děkujeme sponzorům za věcné i finanční dary, které byly opravdu štědré.
Celý den byl vydařený, a to včetně počasí. Já jsem si s Jimmym vylosoval číslo 13, ale zdaleka to nebyla ta nešťastná třináctka. Naopak nám tentokrát přinesla velký úspěch – umístili jsme se totiž na 1. místě. Na 2. místě byl Honza Balák s vodicím psem Nancy a bronzovou (přesto perníkovou) medaili dostala Petra Bezáková s Chopperem.
Všem ostatním blahopřejeme, protože jste byli všichni skvělí. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, a mít odhodlání změřit své dovednosti s ostatními.
Děkujeme účastníkům i pejskům, že všichni došli do cíle a vytvořili výbornou partu. Přejeme pevné zdraví a těšíme se na 17. ročník.
Standa Poloprutský s Jimmym.

Pořadatelé dále děkují: za voňavé a chutné ceny pro účastníky Zvěrokruhu Blansko. Za finanční dary, které jsme použili na nákup dalších cen zaměstnancům České spořitelny z Příbrami, firmě VPO OKNA Blansko, s.r.o. a panu Jiřímu Drastichovi. Bez limonád firmy Černá Hora a nadýchaných koláčků z Pekárny Blansko by nám všem podstatně chyběla energie. Velkou podporou byli i pracovníci firmy Synthon, s.r.o., pečovatelé ŠpVVP Brno a studenti VOŠ sociální v Brně, kteří pomáhali jako dobrovolníci a průvodci nevidomých soutěžících. A kdo pekl ty neodolatelné perníkové medaile? Studenti SŠ a ZŠ Tišnov pod vedením paní Petry Makešové. Celou trasu si minimálně 17krát prošla fotografka Renata Hasilová a celý den zachytila svým originálním pohledem.
Děkujeme! Bez vašich darů, pomoci, podpory a účasti by letošní cesta ve tmě nebyla ani zdaleka tak vydařená.

Za celý tým
Lenka Pláteníková

Fandíte nám? Podpořte nás na GIVT.cz!

Veřejná sbírka

Pro příspěvky do veřejné sbírky je možné využít platbu prostřednictvím QR kódu zde:

QR kód