Návštěva haptické výstavy J. Horejce v Praze

Vydáno: 1.2.2017 • Autor:

V pátek 27. ledna se nás sešla malá skupinka nevidomých klientů a průvodců z různých koutů republiky v Praze, abychom navštívili jedinečnou kulturní událost v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí – Haptickou výstavu sochařského díla J. Horejce pro nevidomé i vidící návštěvníky. Kromě toho, že Dům má svou unikátní historii, protože se zde údajně narodil Karel IV., a pravděpodobně zde žili několik let po své svatbě (1310) Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský, i samotná výstava stála za to mrazivé ráno a dlouhou cestu.
Jaroslav Horejc patřil k nejvýznamnějším osobnostem českého dekorativismu a stylu art deco. Mimo jiné je autorem podoby Golema tak, jak jej známe z filmu Císařův pekař a pekařův císař.
Na haptické výstavě v gotické kapli byly zastoupeny Horejcovy bronzové plastiky a reliéf, repliky dekorů vybraných děl a vzorky sochařských materiálů.
Výstavu jsme doplnili prohlídkou objektu Domu U Kamenného zvonu s odborným výkladem skvělé průvodkyně Lucie Haškovcové (Galerie hlavního města Prahy). Navštívili jsme i sklepy, které k objektu patří, a rozkládají se pod Staroměstkým náměstím.
Velmi milé bylo zakončení v nádherném Koncertním sále, kde se přes historická gotická okna prodraly hřejivé sluneční paprsky. Zde jsme si prohlédli poslepu vytvořené hmatové výkresy dětí z různých škol. Kromě kávy a mnoha užitečných a zajímavých informací jsme dostali také hmatový obrázek Domu U Kamenného zvonu.
Děkujeme průvodkyni Lucii i jejím kolegyním za milé přivítání, za nápad zrealizovat výstavu, která by byla přístupná nevidomým lidem, a zároveň přiblížila jejich svět dětem i dospělým prostřednictvím tvůrčích hmatových aktivit.
Děkujeme za vytvoření příjemné atmosféry. Slunečný den v Praze a vřelé přivítání zjemnily mrazivé ráno!
Lenka

Fandíte nám? Podpořte nás na GIVT.cz!

Veřejná sbírka

Pro příspěvky do veřejné sbírky je možné využít platbu prostřednictvím QR kódu zde:

QR kód